Svatý Mikuláš s čerty a anděly ve škole Natálie Gorbaněvské


Čert i Mikuláš neodmyslitelně patří k české kultuře a lidové tradici a narozdíl od jiných tradic má své pevné místo i v  moderním 21. století. 5. prosince 2014 přišel do Czech Prestige – JŠ Natálie Gorbaněvské, JŠ s právem SJZ, svatý Mikuláš s čerty a anděly. Mnozí zahraniční žáci školy poznali na hodinách českých reálií Mikuláše jako postavu biskupa, která chodí s čerty a anděly, odměňuje hodné děti a trestá ty zlobivé. Ve skutečnosti byl biskup Mikuláš z Myry laskavý člověk, který tajně pomáhal chudým a potřebným. Staral se také o lidské zacházení s odsouzenými. 

 

019 010 015 002 

Mezi žáky Czech Prestige – JŠ Natálie Gorbaněvské přišli za Mikuláše, anděly a čerty přestrojení jejich spolužáci. Mikuláš měl vlídnou vousatou tvář a dal nám pocit, že na nás sahá sama moudrost a slušnost. Jeho společník anděl představoval krásu, něhu a pokoru.  Andělé stáli nenápadně stranou a Mikuláši nesměle asistovali. Byli krásně bíle oblečeni jako nebe samo, měli bílé vlasy, bílé šaty a krásná bílá andělská křídla. Zatímco čerti bydlí v pekle, andělé žijí v nebi, a proto křídla potřebují pro snadný návrat domů. 

 

012 011 018 020 

008 014 009 017 

Čerti měli huňatý ocas, malinkaté rohy, huňatý kožich a hlavně strašidelný obličej. Čerti přišli v doprovodu hodného Mikuláše a  andělů, kteří je dokázali alespoň trochu zkrotit, protože jinak by  čerti ve škole udělali pěkné peklo... Čerti se snažili zlobivé studenty, kteří se nepřipravují na vyučování, neplní si povinnosti, postrašit, aby alespoň na chvíli dostali rozum, protože setkání s takovými lucifery, ďábly, pekelníky a belzebuby, to není žádná legrace. Studenti jim zpívali písničky nebo recitovali verše. Za to dostali od Mikuláše a andělů sladkosti, ovoce nebo oříšky. Zlobivým studentům čerti pěkně nalupali a místo pamlsků dostali bramboru nebo uhlí. 

 

013 021 007 004 

main 001 006 016 

 

Čert je pohádková bytost slovanské mytologie. Má zmíněné rohy, ocas, kopyto a je „přičmoudlá“. Peklo opouští proto, aby získala duše hříšníků. Většinou se je snaží získat formou úpisu, podepsaného vlastní krví oběti. Nabídne člověku lákavé služby, výhody nebo velké bohatství, ale dotyčný mu musí vlastní krví upsat svou duši. Když určená lhůta, která se zdála zprvu být velmi vzdálená, vyprší, čert si pro takového člověka přijde a odnese jeho duši do pekla.

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.