O Zemi modrého nebe


Dne 8. dubna 2015jsme v naší škole přivítaličeského sinologa a mongolistu, PhDr. Jiřího Šímu, DrSc., který přednesl přednášku věnovanou Mongolsku. Pan doktor Šíma je zakladatelem občanského sdružení Klub přátel Asie, Společnosti přátel Mongolska a Malého asijského muzea. V minulosti působil v Mongolsku jako velvyslanec a vedoucí vědecký pracovník Orientálního ústavu ČAV. Přednáška byla doprovázena fotografiemi z jeho mnohaletého působení v Mongolsku. Podle svých slov Mongolsko v průběhu let 1962 – 2014 navštívil tolikrát, že po sté návštěvě už to přestal počítat.

 

001 002 003 004

 

Dozvěděli jsme se tedy mnoho zajímavostí ze života země ležící v samotném srdci Asie, tak i mnoho o hlavním městě Ulánbátaru. Na fotografiích jsme viděli jak tradiční jurty, úsměv vyvolávající zajímavosti z dopravy, záběry z typických mongolských sportů, tak i národní kroje, svatby, pokrmy z mongolské kuchyně a spoustu dalšího.

Pan doktor Šíma nás také seznámil s činností Společnosti přátel Mongolska. Ná závěr přednášky studenti využili příležitosti pokládat dotazy, které přednášející s radostí zodpověděl. A tak jsme zase o něco chytřejší.

Eva Kolovecká

 

mn02 mn03 main mn01

 

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.