Vzhůru na Karlštejn, symbol zlatých věků


 

Studenti letních kurzů Czech Prestige – JŠ Natálie Gorbaněvské, JŠ s právem SJZ se z Prahy vydali na půldenní výlet na hrad Karlštejn, který se nachází asi 40 kilometrů na jihozápad od hlavního města. Hrad, který je dnes symbolem rozmachu Českého království ve 14. století, nechal postavit český král a římský císař Karel IV., aby zde mohl uložit nejvzácnější sbírku svatých relikvií a korunovační klenoty Svaté říše římské.

 

 

Gotický hrad Karlštejn byl založen v roce 1348 a zaujímá výjimečnou pozici mezi českými hrady. Nebyl nikdy dobyt a zachoval se do dnešních dnů ve výborném stavu. Studenti oceňovali jak interiér, tak exteriér hradu, jež jsou velice zajímavé a umělecky bohaté. Přesvědčili se o tom, že  hrad Karlštejn je právem považován za jeden z nejkrásnějších v České republice. Jeho umístění z něj dělá výtečnou volbu pro půldenní výlet z Prahy.

 

 

Po padesátiminutové cestě vlakem Elefant byli studenti se svým pedagogickým doprovodem na místě a dlouhodobě slunečné počasí jim přálo.  Šli po strmé cestě nahoru a nakonec se jim ukázal Karlštejn v plné kráse. Jednotlivé části hradu jsou umístěny do různých výškových úrovní, které vyjadřují jejich význam. Hrad byl ještě ohromnější a krásnější než na fotografiích.

 

 

Když přišli na nádvoří, doslova je porazila atmosféra tohoto starodávného, ale nezapomenutelného místa, které láká tisíce turistů každý rok.

 

 

V prvním okruhu studenti navštívili všechna tři patra císařského paláce a spodní část Mariánské věže, kde si mohli prohlédnout repliky české svatováclavské a římské korunovační koruny. Během prohlídky, jež byla průvodcem vedena v jazyce anglickém, si mohli vyslechnout mnoho zajímavých informací z historie hradu, čímž spojili prospěšné s užitečným.

 

 

Ve druhém okruhu zahraniční studenti jazykové školy Natálie Gorbaněvské procházeli východním křídlem Císařského paláce, horním patrem Mariánské věže a zavítali  i do Velké věže. Velká věž v sobě ukrývá nejkrásnější místnost hradu – kapli sv. Kříže, kde byly uloženy korunovační klenoty.

 

 

Tato kaple má úžasnou atmosféru a každý z ní byl unesen. Vznešenost kaple umocňuje strop zdobený polodrahokamy, zlatem, hvězdami z benátského skla, pozlacenými řetězy a unikátní portrétovou galerií „veškerého vojska nebeského“ Mistra Theodorika, starou víc než půl tisíciletí.

 

 

Nejen návštěva impozantního hradu Karlštejna byla pro studenty velkým zážitkem, avšak i atraktivní podhradí se spoustou obchodů, restaurací,  a prodejen suvenýrů.

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.