Techmania Plzeň – 3D planetárium


 

V neděli 19. července 2015 se studenti letních kurzů zúčastnili exkurze nově zrekonstruované a značně rozšířené expozice v areálu Techmania Science Center v Plzni. V budově science centra mohli vidět nové i klasické expozice, vědecké show, demonstrace i nejmodernější laboratoře v Plzeňském kraji. V hlavní budově se nachází spousta pokusů, hádanek a zajímavostí na rozloze 10 000 m² , ve vedlejší budově pak první 3D Planetárium v ČR.

 

 

Studenti měli možnost rozvíjet své poznatky z oblasti fyziky, matematiky nebo biologie nejen teoreticky, ale také prakticky. Expozice jim umožnily zjistit nejen to, jak funguje přenos zvuku, ale například i to, jakou funkci zastávají větrné, vodní, sluneční či tepelné elektrárny. Bylo možné si ověřit, jak spolehlivé jsou jejich smysly, či orientace v prostoru. Vyzkoušeli si spoustu pokusů a také zapojili svou logiku a zručnost při řešení různých hlavolamů, skládaček a tangramů.

 

 

V interaktivní expozici Vesmír si studenti prohlédli 27 exponátů, s nimiž si mohli i „pohrát“. Odstartovali vodíkovou raketu, bombardovali Měsíc, na kterém vyrobili pár kráterů, roztočili Saturn, poznali, kolik mohou vážit třeba na Měsíci nebo si vyzkoušeli trénink astronautů na gyroskopu. Součástí návštěvy planetária byly také projekce 3D filmů – Krásy vesmíru a Astronaut.

 

 

Filmy je dostaly do blízkosti vesmírných objektů a studenti poznali krásu Země, Měsíce a dalších těles naší sluneční soustavy. Žáci zjistili, jak působí stav beztíže na lidské tělo, co vydrží skafandr nebo jak probíhá výcvik kosmonautů.

 

 

Exkurze do Techmanie a planetária se našim studentům vydařila a odnesli si z ní spoustu informací o vědě, technice i jiných odvětvích.

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.