A znovu se stal zázrak


A znovu se stal zázrak

 

Nazvat básnířku a zpěvačku autorské písně Veroniku Dolinovou hostem jazykové školy Czech Prestige Natálie Gorbaněvské je slabě řečeno, protože ona je náš přítel. Příjezd Veroniky Arkadijevny je pokaždé radostnou událostí, jak pro školu, tak i pro rusky mluvící obyvatele Prahy, se kterými se škola o své hosty štědře „dělí“.

 

A znovu se stal zázrak

 

Veroniku Dolinovou v Praze oddaně milují, což se pokaždé potvrzuje množstvím diváků-obdivovatelů. Také ona přiznává, že k našemu městu není lhostejná, nazývá Prahu „portálem“, vždyť Praha se stala v přelomovém roce 1987 její první branou do zahraničí (za portál Veronika Dolinová považuje také školu Czech Prestige, jejímž prostřednictvím se studenti ze zemí SNS dostávají do jiného, evropského světa). Proto se ve verších básnířky české i pražské odkazy třpytí často, tak jako její milované československé sklo.

 

Nynější pražská návštěva Veroniky Dolinové trvala tři dny a vměstnaly se do nich dva koncerty: pro klub bardovské písně v Domě národnostních menšin, a pro všechny zájemce v Zrcadlové kapli Klementina – to byl dárek Czech Prestige rusky mluvícímu publiku i Čechům, kteří hovoří rusky a oceňují ruskou kulturu. Mnozí obdivovatelé tvorby Dolinové neopomenuli navštívit oba koncerty. Mezi nimi byli jak obdivovatelé jejích lyrických písní o lásce a ženském štěstí, tak i milovníci filozofické autorské písně, unikátního jevu ruské kultury. Jiří Vondrák, překladatel a propagátor ruské autorské písně v Čechách, konkrétně tvorby Bulata Okudžavy, za jehož žákyni můžeme Veroniku Dolinovou počítat, básnířku na začátku koncertu přivítal a fakt nerozlučnosti bardovské tradice s uspokojením podtrhnul.

 

A znovu se stal zázrak

 

Mottem koncertu bylo heslo „Za vaši a naši svobodu“, se kterým skupinka statečných sovětských lidí vyšla v srpnu roku 1968 na Rudé náměstí na znamení protestu proti okupaci Československa – 50leté výročí této události si Česká republika připomíná v tomto roce. Mezi osmi odvážnými byla i Natálie Gorbaněvská, jejíž jméno naše škola nosí, jejíž narozeniny si vždy v květnu připomínáme. A tak se vše svázalo do jednoho pevného uzlu: Pražské jaro, jubileum, svoboda, narozeniny a přátelská návštěva.

Veronika Dolinová zazpívala písně staré i nové. Do třetiny koncertu se teď věnuje recitování básní, které se, podle slov autorky, poslední dobou řinou a řinou: po dvou-třech za den, každoročními sborníky. Je naprosto zjevné, že Veronika Dolinová je současný ruský básník velké síly i významu. Její poezie přesáhla rámec autorské písně, a poetický hlas, zdá se, ještě zesiluje – a nevyschne tento pro každého básníka blahodárný proud, ať zázrak stále trvá.

 

A znovu se stal zázrak

 

Děkujeme všem, kdo přišli na koncert organizovaný Czech Prestige, díky za váš potlesk a upřímná laskavá slova. Děkujeme našim českým i ruským přátelům, našemu dlouholetému překladateli – velkolepému Milanu Dvořákovi, audio a video operátorům, fotografům. A na brzkou shledanou!

 

P.S. A pro obdivovatele tvorby básnířky: Veronika Arkadijevna před odjezdem poskytla interview rádiu „Svoboda“, tak si ho nenechte ujít, přátelé!

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.