„Puškinův památník“ opět v Praze


„Puškinův památník“ opět v Praze

 

A naši studenti, každopádně, tuto populární recitační soutěž nemohli vynechat. Jaké to bylo, vyprávějí očití svědkové. Slovo má učitelka Eva Levá:

 

Přestože bylo dnes, 12. 4. 2017 od samého rána velmi chladno a deštivo a z postele se jistě nejen mně vůbec nechtělo, nakonec jsme byli rádi, že jsme se překonali.

Zúčastnili jsme se se studenty totiž už 51. ročníku festivalu ARS POETICA – Puškinův památník 2016 – 2017, což je soutěž pro žáky základních a studenty středních škol v recitaci a zpěvu děl ruských autorů. A jak je vidět z čísla v záhlaví, tento festival má v České republice už mnohaletou tradici a těší se velké oblibě, jak mezi učiteli, tak i studenty. Dnešní kolo bylo regionální pro Prahu a střední Čechy a tak se naši studenti mohli setkat nejen s žáky a studenty z Prahy, ale i z Příbrami, Mladé Boleslavi a Čelákovic. A že bylo na co se koukat! Řada vystoupení byla strhujících a tak pro porotu bylo velmi těžké vybrat vítěze.

Z našich pěti účastnících se studentů a studentek se na stupně vítězů dostali tři, a to Alibek Kazbekov (B. Pasternak: Бзть знаменитым некрасиво) na druhém místě a Dina Utaralina (M. Cvetajeva: Вчера ещё в глаза глядел) a Viacheslav Kim (S. Jesenin: Пожар) na místě třetím.

Přestože jsme nepostoupili až do finále, studenti byli plni dojmů a šedivý den se nám všem projasnil.

 

— Mgr. Eva Levá

O své dojmy se dělí také oceněný účastník soutěže Viacheslav Kim:

 

12. dubna jsem měl štěstí být účastníkem poetické soutěže v rámce velké akce "Puškinův památník", která byla věnována ruské kultuře. Všechno začalo zahájením: Pan Mgr. Jiří Klapka (předseda České asociace rusistů) shromáždil všechny nejdůležitější lidi, kteří působili na rozvoj ruské kultury. Pak nám kluci a holky z nějaké školy představili svůj tanec, což bylo moc pěkné. Dál recitovaly děti ze základní školy a k mému překvapení, jedna z nichž zpívala píseň krokodýla Geni ( пусть бегут неуклюже, пешеходы по лужам…) Tak jsme potichu zpívali s ní.

Pak jsme měli přestávku, před tím, než jsme vešli na chodbu , tam už byly různé lahůdky, nejchutnější jídlo bylo tvarohový závin a káva. Po svačině jsme šli do menšího sálu a připravovali jsme se k recitaci. Bylo mi líto, že jsme byli v jiném sále, když ostatní zpívali a tančili ve velkém. Všechno bylo perfektní, avšak myslím, že poetická soutěž nebyla spravedlivá. Prostě se účastnilo hodně Čechů a proti nás, kteří od dětství umíme rusky a tak jsme mohli recitovat pěkně, jak to jen jde , ale ty holky, které se snažily o verše v ruštině a nedostaly žádný diplom, vypadaly moc smutně. Já jsem chtěl, aby soutěž pro Čechy byla trochu lehčí, protože když člověk chce zkusit své síly, ale už ví, že tu soutěž určitě vyhrají ruští studenti, pak už nemá přání a smysl soutěžit. To také závisí na tom, jaký je verš. Po 11. roku výuky v Kazachstánu, určitě známe složité verše s hlubokým smyslem a umíme přednášet tak, aby členové poroty věnovali pozornost právě těm slovům, kterým jsme chtěli. Takové maličkosti jsou nepřístupné pro většinu českých studentů, stejně, jako pro nás to funguje s českými verši. Po poetické soutěži jsme se mohli vrátit do velkého sálu a užívat si vystoupení jiných škol. Co pro mne bylo opravdu zvláštní, že tam byly zpívány písně takových autorů jako Pizza, Vitas, Coj a Maxim, avšak to byl Puškinův památník, tak jsem se těšil na nějaké klasické písně či písně s kytarou, ale zpívali moc krásně, tak mi to moc nevadilo. Pak jsme dostali odměnu a co je nejdůležitější, že ti starší lidi shromáždí své kolegy a pomůžou mladým lidem zdokonalovat své talenty.

Jednou z takových lidí byla paní Dr. Jana Vacková, s kterou jsme se setkali na soutěži, protože ona byla členem poroty. Tak jsme spolu s Dinou Utaralinou a Alibekem Kazbekovem mluvili s ní o politice, jejím vzdělání, jejím životě a to opravdu vypadalo jako interwiew. Ta paní se stará o rozvoj studentů, a tak se domluvila s panem redaktorem, aby nám odeslal knihy Michalskèho. Také řekla, ze má velmi pěkný pocit z naše školy.

Každopádně, z té akce mám jenom dobrý pocit, hlavně z toho důvodu, že už jsem dlouho neslyšel dobré verše v ruštině a také podívat se na tance a na zpívání bylo pro mne něčím moc zajímavým. Kdyby byla možnost, účastnil bych se ještě i v příštím roce.

 

Ruské centrum vědy a kultury v Praze ve svém tiskovém prohlášení oceňuje vysokou aktivitu účastníků – na soutěži vystoupilo okolo sta účastníků a studentů z jedenácti základních škol a gymnázií Prahy a středních Čech – a vysokou úroveň jejich přípravy.

 

Všichni účastníci soutěže získali památeční dárkya vítěze RSVK ocenilo hodnotnými cenami a knihami. Vítězové pražského krajského kola se zúčastní finálové celorepublikové přehlídky soutěže „ARS POETICA – Památník Puškina“, která se bude konat v Praze v RSVK v den narozenín velkého ruského básníka A. S. Puškina 6. června 2017.

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.