Náš první letošní výlet


003V neděli 28. září 2014 jsme podnikli první výlet v letošním školním roce. Na Karlštejně se konal XVIII. ročník Karlštejnského vinobraní, byl nádherný slunečný den, lákalo nás to jet se podívat na slavnosti vína.

 

Hned při vstupu jsme se přenesli do doby dávno minulé, do doby „otce vlasti“ Karla IV. V podhradí byl připravený středověký jarmark.

 

Celou cestu až na hrad lemovaly dobové stánky, kde nabízeli řadu kulinářských specialit a také ukázky historických řemesel.

Bylo možné ochutnat tradiční jídla z vepřových hodů, staročeský trdelník, preclíky, buchty různých chutí a vůní a mnoho dalšího.

 

 

Z nápojů se podával hlavně burčák, karlštejnská vína z vinic, které založil sám Karel IV., ale také medovina.

 

007 001 011 008 

 

V podhradí i na hradě jsme potkávali dospělé i děti v historických kostýmech. Velkolepá přehlídka odívání doby středověku potom vyvrcholila slavnostním historickým průvodem. Jezdci na koních, heroldi, trubači, šašci, urozené dámy a urození pánové, šlechtické děti, císařovna Eliška a sám císař Karel IV. se svojí ozbrojenou družinou. Na nádvoří hradu jsme si poslechli středověkou hudbu v podání hudců v dobovém oblečení. Viděli jsme hradní studnu a také jsme se prošli po hradbách. Slavnosti vína se vydařily. Pro nás to byl velmi příjemně prožitý den s množstvím krásných zážitků.

 

Marie Švandová

 

009 005 004 012  

 

Karlštejn

 

V neděli jsme navštívili Karlštejn se svými učitelkami. Byl to nádherný a rušný den. Přijeli jsme vlakem. To se mi líbilo. Jakmile jsme přijeli, otevřel se před námi malebný pohled se skalami a borovicemi. Podél hlavní ulice se konal trh, kde nabízeli suvenýry, národní jídla, nápoje, obrazy, módní šperky a dívali jsme se na ulici umělců. Ale nejzajímavější to bylo na nádvoří hradu. Bylo tam divadelní představení – průvod šel od vinic na hrad v čele s císařem římským a králem českým Karlem IV., jeho chotí Eliškou Pomořanskou a 300 členy doprovodu císařského dvora. Bylo to velmi pěkné a zajímavé. Ochutnala jsem trdelník a burčák. Je to velmi dobré. Na Karlštejn přijedu s radostí znovu.

Aigerim Turgunbayeva

 

Setkání na Karlštejně Pro mě výlet na Karlštejn byl jedním ze vzrušujících a nejpamátnějších okamžiků v Praze. Naše učitelky se s námi setkaly u stanice metra Hlavní nádraží. Dále jsme jeli dvoupatrovým vlakem na Karlštejn. Byla tam velmi krásná krajina. Mám spoustu obrázků. Jedla jsem tam trdelník a pila burčák. Bylo to výborné. Líbilo se mi to, chci tam jet znovu.

Gaukhar Bakina

 

Hrad Karlštejn Gotický hrad uprostřed Českého krasu založený českým králem a římským císařem Karlem IV. Velmi se mi hrad líbil. Prohlídka nás zavedla do reprezentačních a soukromých prostor císaře Karla IV. Volně přístupný je areál Studniční věže. Karlštejn je otevřen celoročně a legendární jsou zde nejen Noci na Karlštejně. Bylo to jako v pohádce.

Ahadova Uarda
© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.