Setkání s Marinou Cvětajevovou


cv02Plni očekávání jsme přišli ve středu 8. října 2014 navečer do Ruského střediska vědy a kultury v Praze, kde se v Literárním salonu konal Umělecký večer při příležitosti výročí narození Mariny Cvětajevové.

 

Marina Cvětajevová (8. 10. 1892, Moskva – 31. 8. 1941, Jelabuga, Tatarstán) byla významná ruská spisovatelka a básnířka. Pocházela z rodiny univerzitního profesora, její otec založil v Moskvě Puškinovo muzeum výtvarných umění. Vyrůstala v kulturním prostředí, s rodiči cestovala po Evropě, znala několik jazyků. Osud k ní a k její rodině ale příliš příznivý nebyl.

 

Snad trochu šťastnější období  jejího života je spojeno s pobytem v Praze a také v Horních Mokropsích a Jílovišti, kde v letech 1922 – 1925 žili s manželem a dětmi. Zde  napsala některá svá díla „Krysolov“, „Poema konca“, „Poema gory“ a další.

 

cvetajeva06 cvetajeva05 cvetajeva01 cvetajeva08 

 

Na Uměleckém večeru jsme si poslechli některé její básně a písně, které byly zkomponovány na náměty jejích veršů, v podání herců uměleckého sdružení „Mir iskusstva“. Večer provázela slovem paní Larisa Dašková, hrála i na kytaru a zpívala písně, které složila na verše básnířky. Básně Mariny Cvětajevové  recitovali i další obdivovatelé její poezie, dokonce i verše věnované básnířce.

 

cvetajeva04 cvetajeva03 cv0 cv01 

 

Velmi nás zaujalo poutavé vyprávění paní Galiny Vaněčkové o tom, jak hledala místa spojená s působením Mariny Cvětajevové v Praze.  

 

Večer v Literárním salonu byl doplněn výstavou výtvarných prací Jeleny Dmitrijevny Polenové a fotografiemi z jejich usedlosti. Také paní Larisa Dašková zde vystavovala své zajímavé obrazy. Uměleckých zážitků tedy bylo hodně.

 

Marie Švandová

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.