Naši studenti na výstavě věnované Karlu Čapkovi


dsc06583 V průběhu týdne navštívili studenti celoročního kursu českého jazyka výstavu spojenou se jménem spisovatele, který je důležitou součástí předmětu jejich studia. Karel Čapek patří mezi nejpřednější české a světové autory 20. století. S jeho tvorbou je bezprostředně spjato prostředí, ve kterém vznikala. Městská část Praha 10 v roce 2013 zakoupila polovinu vily, v níž slavný spisovatel, dramatik, novinář, překladatel, filozof a fotograf od poloviny dvacátých let žil.  Cílem výstavy bylo zprostředkovat návštěvníkům Čapkovo tvůrčí zákulisí a soukromí jeho domu. V první části jsme se seznámili s okolnostmi vzniku vily, jejími architektonickými plány a také jejími obyvateli. Další sál věnovaný tvorbě Karla Čapka nám dal nahlédnout do jeho „autorské kuchyně“. Kromě četných ukázek jeho knih jsme si mohli prohlédnout předměty, které přímo souvisejí se vznikem nejznámějších děl české literatury. V době moderních technologií obzvlášť zaujal fakt, že autor psal veškeré texty perem namáčeným v kalamáři a vytrvale se bránil používání psacího stroje. Další část výstavy nám přiblížila zahradu Čapkovy vily a roli, kterou v jeho životě a tvorbě sehrála. Za vše hovoří Čapkův citát: „Zahrádka není nikdy hotová. V tomto směru je zahrádka podobná lidskému světu a všemu lidskému podnikání.“ S místem rodinného dvojdomu bratří Čapků byly spojeny i schůzky takzvaných pátečníků – kulturní, společenské i politické elity první republiky. Nejvýznamnějším hostem býval první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Určité zklamání některých studentů, že se nemůžou podívat přímo do vinohradské vily, částečně rozptýlila filmová projekce. Během ní byli stručně a přitom poutavě seznámeni s místy, kde Karel Čapek vyrůstal a žil. Alespoň touto formou si mohli zevnitř i zvenčí prohlédnout nejen spisovatelův dům, ale i jeho letní sídlo ve Strži u Dobříše.

V pátek 17. října jsme navštěvovali s naši učitelkou výstavu Karla Čapka, kde jsme viděli unikátní obrazy, fotografie, poklady, dopisy, které skrýval v sobě Čapkův dům. Výstava se nachází v Praze 10, kde Čapek celý svůj život žil se svou ženou Olgou a tady tvořil.
Nejdřív jsme se podívali na dokumentární film o životě známého českého spisovatele, prozaika, fantasty, dramatika Karla Čapka. Dál jsme se podívali na obrázky, které vyfotil a namaloval slavný spisovatel. Výstava také ukazuje věcí Karla Čapka. Viděli jsme psací pero z jeho pracovny, nádobí, kufry, gramofon, fotografie vily, knihy a jiné různé věci. Ta výstava ukázala vnitřní život Čapka, jeho myšlenky a tu epochu. To bylo moc zajímavé, proto na mě dílo Karla Čapka udělalo dojem.
To je veliké kulturní dědictví, které nám ponechal Karel Čapek - významný člověk světové literatury.

— Karina

dsc06563 dsc06568 dsc06572 dsc06574

 

Byli jsme na výstavě Karla Čapka. Jeli jsme tam metrem a tramvají. Cesta byla dlouhá. Všechno bylo zajímavé. Zvlášť se mi líbil ten film. Film byl o Karlu Čapkovi. Film popisuje jeho život. Jeho život byl těžký – byl pronásledovaný gestapem. Ale myslím na to, že Karel Čapek je génius českého národa. Věřím, že jeho knihy jsou užitečné pro člověka. Letos si chci přečíst jeho knihy. Udělal jsem několik fotografií. Chci je ukázat své rodině.

— Jergalym

 

dsc06570 dsc06573 dsc06580 dsc06571

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.