Jich bylo pět, nás skoro třicet!


V podvečer prý smolného pátku 13. 3. 2015 jsme se studenty naší školy navštívili divadelní představení hry Bylo nás pět, zinscenované podle stejnojmenné literární předlohy Karla Poláčka. 

Tato Poláčkova kniha pro mládež i dospělé patří k základnímu fondu české humoristické literatury. Je skoro neuvěřitelné, že byla napsána jen krátce před Poláčkovým transportem do koncentračního tábora. A tak přestože autor už tehdy asi tušil, jaký osud ho čeká, jeho dílo působí velmi mile a vesele.


main
 002 003 004 

Z hlediště jsme sledovali příběhy pěti kamarádů prokládané jak hrou na různé hudební nástroje, tak i zpěvem a tancem. Vtipně působilo už to, že role malých kluků tropících všelijaké lumpárny byly svěřeny dospělým hercům. Kromě nich v představení účinkoval dokonce i mluvící kůň a slon.


005
 007 008 001 

Přestože jazyk tohoto díla je pro cizince poměrně náročný, vzhledem k zastaralé slovní zásobě a časté hantýrce pěti kluků, naši studenti celkem dobře rozuměli a velmi dobře se bavili. Díky tomuto představení se tedy smolný pátek změnil ve velmi vydařený.

Eva Kolovecká

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.