„Vpád“ do Drážďan


 

Minulý víkend skupina studentů Jazykové školy Czech Prestige, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Natálie Gorbaněvské, podnikla výlet s exkurzí do Drážďan, k našim německým sousedům. Patnáct našich studentů navštívilo pravoslavný chrám sv. Šimona, královskou rezidenci saské dynastie Wettinů, Brühlovu terasu, neboli „balkon Evropy“, pokochali se kostelem Frauenkirche – hlavním chrámem protestantského Německa, prošli se před drážďanským operním divadlem Semperoper, dále po nejstarším mostě města – Augustově, a byli uchváceni barokním komplexem Zwinger – významnou světově proslulou památkou.

Kulturní dobývání Evropy právě začalo!

 

 

O zážitky z cesty se podělila Alina Atanjazova, předsedkyně třídy:

— O víkendu se nám poštěstilo navštívit velkolepé hlavní město Saska - Drážďany. Cesta začala brzy ráno, když se studenti sešli na předem určeném místě dokonce dříve, než měli, zato však s velkým přáním ocitnout se na německém území co nejdříve. Sice bylo už od rána zataženo, to však nemělo na naše očekávání žádný vliv.

 

 

Exkurze začala, jen co jsme nasedli do komfortního autobusu. Naši průvodkyni byla radost poslouchat, když ochotně odpovídala na všechny naše otázky, spojené s architekturou a historií Prahy. Poté, co jsme opustili Prahu, pokračovala ve vyprávění, tentokrát se však už různá fakta a legendy týkaly hlavního bodu našeho programu – Drážďan. A tak jsme tedy zcela nepozorovaně za pouhé dvě hodiny překonali malebnou trasu dlouhou více než sto kilometrů.

 

 

Drážďany jsou hlavním městem Saska s šesti sty tisíci obyvateli a leží na břehu Labe. Dvěmi nejzajímavějšími částmi města jsou zcela obnovené Staré město a Nové město. Během exkurze jsme se prošli po Altstadtu, což je název Starého města, které bylo během druhé světové války zcela zničeno. Všechny hlavní památky Drážďan se nacházejí v této části. Když jsme spatřili kostel Frauenkirche, naše nadšení nebralo konce. Vždyť Němci ho obnovili navlas stejně a doslova kámen po kameni s pomocí starých fotek a nákresů a přitom zachovali prvotní vzhled a parametry objektu.

 

 

U tohoto kostela byl velký hlouček turistů, kteří si, tak jako my, pozorně prohlíželi stavbu: tmavší části kostela jsou „původní“ a světlé vyrobené nedávno při obnově. Poté, co jsme si prohlédli pamětihodnosti města, zamířili jsme k drážďanské Obrazárně, jednomu z nejslavnějších muzeí v Evropě.

 

 

Galerie je proslulá ohromnou sbírkou prací holandských a italských malířů, jejichž díla byla vytvořena mezi 13. a 18. stoletími. V ní jsme se prostě kochali pohledem! Venku nás očekával podzimní déšť, nám však nevadil, neboť Drážďany jsou překrásné v jakémkoliv počasí.

 

 

V dešti jsme se odebrali do muzea porcelánu, které bylo neméně zajímavé. Čas utekl neuvěřitelně rychle a zbývající dobu jsme se rozhodli věnovat nákupu suvenýrů a sladkostí z pozoruhodných Drážďan. A tak skončil náš výlet. Do Prahy jsme se vrátili plni sil a nových dojmů.

 

 

 

 

 

 

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.