Nejlepší česká keramička-studentka je z ruského Togliatti


 

Na Střední uměleckoprůmyslové škole v Bechyni se ve dnech 12. a 13. 11. 2015 konal 19. ročník celostátní točířské soutěže. Kromě studentů domácí školy se jí zúčastnili studenti ze středních uměleckých škol z Českého Krumlova, Luhačovic, Ostravy a Uherského Hradiště.

 

 

Soutěžní úkoly byly dva. Povinný úkol – vytočit džbán a mísu podle výkresu, volný úkol – čajová konvice podle vlastního návrhu. Letošní ročník obohatila ještě vložená soutěž, nazvaná „Mikrodžbáneček“. V ní soutěžící měli vytočit na kruhu co nejmenší džbánek.

 

 

První místo v soutěži „Mikrodžbáneček“ zaslouženě získala Anna Izakova z ruského Togliatti. Její džbáneček neměřil ani dva milimetry, musela ho točit dvěma jehlami. Velmi náročné bylo i přilepení ouška, provedené také pomocí jehel. Z toho je patrné, jak pečlivá a přesná práce je zapotřebí při zhotovování křehké krásy.

 

 

Anna Izakova byla úspěšná také v hlavní soutěži, v točení klasických tvarů – džbánu, mísy a čajové konvice. V této kategorii obsadila třetí místo.

 

 

Anna Izakova je absolventkou přípravných jazykových kurzů českého jazyka pro cizince Czech Prestige – jazykové školy Natálie Gorbaněvské, jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.

 

 

Blahopřejeme k úspěchu!

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.