Návštěva adventní Vídně


Návštěva adventní Vídně

 

V předvánočním období jsme se vydali se skupinou studentů naší školy Czech Prestige na adventní zájezd do Vídně. Ráno jsme z Prahy odjížděli už v šest hodin, do Vídně jsme přijeli asi v půl jedenácté. Z parkoviště na okraji rakouské metropole jsme metrem dojeli do centra města.

 

S průvodcem jsme z náměstí Stephansplatz vyšli na procházku po nejznámějších a nejzajímavějších památkách Vídně. Viděli jsme chrám sv. Štěpána, bývalou císařskou rezidenci Hofburg, nádherně vánočně vyzdobené všechny ulice. Dále jsme procházeli kolem zahrad, parků, muzeí, památníku císařovny Marie Terezie, kolem krásných budov parlamentu a divadla. Došli jsme až k historické radnici, před kterou už tradičně bývá největší adventní trh ve Vídni.

 

Tam jsme si potom už samostatně prohlédli veliký vánoční strom, trh a stánky s vánočním zbožím, se spoustou sladkostí, také s dalším občerstvením a tradičním vídeňským vánočním punčem. A také jsme samozřejmě ochutnali z této bohaté nabídky. Potom během volného času každý mohl podle svého uvážení ještě zajít do restaurace, do kavárny nebo do obchodů něco nakoupit, případně navštívit ještě některý menší adventní trh.

 

Počasí bylo docela příjemné, sníh nepadal, ale už od rána byla ve Vídni nízká vrstva sněhu. Vedle adventního trhu před radnicí bylo dokonce kluziště, kde hodně dětí a mladých lidí bruslilo. To vše krásně dokreslovalo předvánoční atmosféru.

 

Kolem šesté hodiny večer jsme z Vídně odjížděli nazpět do Prahy. Po celodenním chození byli všichni unaveni, ale spokojeni. Večerní předvánoční Vídeň byla celá vyzdobená a rozzářená, byla prostě nádherná. Výlet se vydařil, studentům se líbil.

 

Mgr. Marie Švandová

 

Dojmy studentů z Vídně (zkráceno):

 

Museli jsme vstávat brzy ráno, protože už v šest hodin jsme jeli do Rakouska. Jela jsem s mojí maminkou, skupinou studentů a naší učitelkou. Příroda byla moc krásná, venku bylo chladno, mrazivo a padal sníh. V centru Vídně bylo hodně lidí a ulice byly připraveny na Vánoce. Bylo to moc zajímavé a pěkné. Potom jsme chodili po známých místech, průvodce nám vyprávěl o všech památkách. Po skončení exkurze jsme měli volný čas. Byli jsme na vánočním trhu, koupili jsme dárky, obědvali jsme v restauraci, ochutnali jsme vánoční punč, byl moc dobrý. Znovu jsme procházeli městem a fotili jsme se u památek. Večer jsme jeli do Prahy. Maminka říkala, že příští léto poletím do Vídně s tatínkem a se sestrou, protože se nám město líbilo.

— Aiym Kenbayeva

Cestovali jsme do Vídně se skupinou a s mojí učitelkou. Cesta trvala asi čtyři hodiny, ale pro mě to nebylo dlouhé, protože jsem spala. Po výstupu z metra na náměstí Stephansplatz jsem hned uviděla chrám sv. Štěpána. Nemohli jsme ho navštívit hned, protože tam byla bohoslužba, zašli jsme tam později. Chrám je historický, mimořádný, moc se mi líbil. Navštívili jsme také vánoční trh, byl velmi hezký. S ostatními jsme ochutnali různé sladkosti a punč. Koupili jsme suvenýry a dárky pro rodiče. Ve volném čase jsme se procházeli, fotili jsme. Moc se mi líbilo náměstí sv. Štěpána, zejména vánoční dekorace. Vídeň se mi moc líbila. Vlastně bych ji chtěla navštívit ještě jednou. Myslím, že v budoucnu navštívím Vídeň spolu s rodiči.

— Kristina Pavlenko

Do Rakouska jsme jeli s naší skupinou a s naší učitelkou paní Švandovou, která pro nás výlet do Vídně připravila. Ve Vídni jsme do centra jeli metrem, to je moderní a rychlé. Po příjezdu do centra města jsem byla šokovaná krásou města a množstvím lidí. Prohlíželi jsme památky s průvodcem. Koupili jsme suvenýry pro rodiče na vánočním trhu, pili jsme vánoční nápoj, jedli jsme burgery a vídeňskou čokoládu. Nejdůležitější bylo, že jsme hodně fotili a hodně jsme se bavili a smáli jsme se. Ale myslím, že bych tam nemohla bydlet. Všechno je velmi drahé a je tam mnoho lidí.
Náš výlet do Vídně se mi líbil a měla jsem mnoho pozitivních dojmů.

— Karina Kenzhebayeva

Byli jsme ve Vídni. Metrem jsme jeli do stanice Stephansplatz a vystoupili jsme v centru města. To byl velký zážitek! Chrám svatého Štěpána je krásný a monumentální! Moc se mi líbil. Potom jsme šli k císařskému paláci a nakonec na vánoční trh. Tam bylo asi všechno. Čokoláda, perníky, vánoční figurky, lampičky atd. Koupila jsem si vánoční perník a bonboniéru pro mé kamarádky.
Vídeň se mi moc líbila. Chtěla bych ji navštívit ještě jednou, takže tam pojedu, jakmile budu moct.

— Larisa Davydova

Cestovali jsme do Vídně. Metrem jsme dojeli na náměstí v centru města. Ve Vídni jsou moc krásné vánoční ozdoby. S průvodcem jsme šli na exkurzi po centru města. Vyprávěl nám o historii Vídně. Prohlíželi jsme si chrám, císařský palác a parlament, budova je velmi krásná. Potom jsme šli na vánoční trh. Tam jsme si prohlédli vánoční strom a koupila jsem si dárek na památku. Ve Vídni jsem poprvé cítila vánoční náladu. Bylo chladno a mokro, ale to nepokazilo naši náladu. Po skončení procházky jsme byli moc unavení, ale byla to příjemná únava.

— Nurgul Taiynbassova

Ve Vídni jsme si v centru prohlédli chrám sv. Štěpána, šli jsme k Hofburgu a k parlamentu. Ve volném čase jsem něco koupil v obchodě, obědval jsem v restauraci. Potom jsem si ještě prohlédl památky, chrámy a divadlo. Večer jsme se vrátili do Prahy.
Cesta byla dlouhá a zajímavá. Vídeň se mi líbila, je to krásné historické město. Některá část vypadá jako Praha, myslím, že centrum, kde je mnoho lidí. V budoucnu ještě Vídeň navštívím.

— Emil Grokhotov

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.