Tradice vinobraní je živá


 

Studenti jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky Czech Prestige Natálie Gorbaněvské v neděli navštívili svátek vinohradnictví – „Vinobraní“ na Karlštejně. Vinobraní je svátek sběru vína, který se tradičně slaví v brzkém podzimu po celých Čechách.

 

 

 

 

 

 

 

Ve městech, na zámcích i hradech se pořádají jarmarky s koncerty, divadelními představeními a samozřejmě degustací burčáku, což je částečně zkvašený mošt z révy. Svátek vinohradnictví na Karlštejně patří v zemi k nejoblíbenějším a nejpopulárnějším.

 

Tento barevný svátek každoročně přitahuje tisíce obyvatel i turistů, a to ne náhodou. Vinobraní na Karlštejně totiž přenáší hosty do středověku s jeho hudbou, postavami i zábavami. Jak lehké je ztratit hlavu.

 

 

 

 

 

 

Pro naše studenty začal přenos do středověku parním vlakem - div hlav inženýrů 20. Století, takřka stroj času, dopravil děti žijící v 21. století do časů feudálů a nevolníků, králů a žebráků, potulných kouzelníků a hudebníků (mimochodem, parní vlak je funkční! V Čechách vše staví na věky, ať už zámky, či parní vlaky). Vrcholem svátku bylo, když na scénu vstoupil král a královna se svou družinou.

 

 

 

 

 

 

Před procesím běhají šašci, rozhánějící lidi pro průchodvznešených osob, poté kráčí stráž: rytíři s kopím, lučištníci, vojenská šlechta i velmožové s rodinami, a nakonec sám vládce s manželkou, za nadšeného křiku davu „Buď zdráv, Králi!“, „Buď zdráva, Královno!“, Ve dvoře hradu královská družina zdraví obyvatelstvo a blahopřeje k svátku. A lidé se samozřejmě začínají veselit – začíná opravdová středověká férie: tance, písně, cirkusová čísla, souboje, atd.

 

Mlsouni nebo jen gurmáni obsazují stánky s pohoštěním. Na Karlštejně je pro ně ráj: na ohromném prostranství před hradem můžeme obvykle naočítat stovky stánků s pamlsky nejrůznějších chutí.

 

 

 

 

 

 

Stolet procházejí, avšak tradice zůstávají, a Vinobraní je jedna z nich. Je to svátek svědomitě pracujících lidí, hrdých na své výsledky. Však i před našimi studenty stojí nelehký úkol – naučit se češtinu a dostat se na VŠ. Nabrali jste síly na Karlštejně? Tak do práce!

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.