Vzhůru do kulturního života!


Vzhůru do kulturního života!

 

V pátek 21. 9. jsem se se svými studenty zúčastnila první kulturní akce v tomto školním roce, a to jubilejního vystoupení hudebního sdružení KLAPKA & KAPKA s názvem PÍSNĚ ČESKOSLOVENSKA VE SVĚTĚ. Tato akce byla pořádána v rámci cyklu akcí k 100. výročí vzniku Československa a uskutečnila se ve Slovenském domě.

 

Součástí akce byl křest zpěvníku PÍSNĚ ČESKOSLOVENSKA – ПЕСНИ ЧЕХОСЛОВАКИИ (který před pár dny vydal předseda České asociace rusistů Mgr. Jiří Klapka) a vernisáž výstavy grafiky a kostýmních návrhů Michaila Romberga (1918-1982), výtvarníka ruského původu, ilustrátora, scénografa a pedagoga pražské DAMU a bratislavské VŠMU.

 

Velmi významnými „kmotry“ zpěvníku byli český saxofonista Felix Slováček a slovenský politik Ján Čarnogurský.

 

Během večera se hlavně zpívalo a tak jsme se přidali i my s písničkou Čerešničky, čerešničky, čerešně, kterou jsme se studenty během předchozího týdne nacvičili.

 

Akce se všem líbila a po ní jsme si zašli na podzimní trhy a ochutnali palačinku, kterou nám upekla moje loňská studentka Lola.

 

Mgr. Eva Levá


 

Dojmy studentky Aidy Umurzakové:


V pátek večer jsme společně se spolužáky a učitelkou paní Evou strávili ve velmi příjemné a zajímavé atmosféře, obklopení hudbou a dobrou náladou, na akci ve Slovenském domě.

 

Poslouchali jsme známé motivy písní, zpívali jsme v ruštině a češtině, a myslím si, že svým zpěvem jsme pomáhali pořadateli večera a autorovi zpěvníku.

 

Po nekonečném městském hluku, spěchu a rutině ponořit se do kouzelné atmosféry kytarového zvuku bylo magický. Odpočívali jsme, zpívali, zapojovali jsme se do kultury a vychutnávali jsme si hlasy zpěváků a znění českého jazyka.

 

Po skončení koncertu paní Eva seznámila nás s úžasnou osobností - Lyudmilou Lyuksovou, která ohromila nás svou živostí a zábleskem v očích. V již zralém věku tato žena nadále pracuje, zabývá se překladatelskou činností, plynně mluví jak česky, tak rusky. Lyudmila Lyuksová pověděla nám o svých životních zkušenostech a dala nám, zeleným studentům, dobrou radu: pro rychlé osvojování jazyka zpívejte písně v češtině, a v budoucnu nabídla nám svou pomoc.

 

Vzhůru do kulturního života!

 

Tento den byl nezapomenutelným nejen pro odpočinek a potěšení z hudby a písní, ale také díky seznámení se s lidmi, jejichž životní příběhy nás, líné studenty, inspirují, abychom se rozvíjeli a zdokonalovali.

 

A to vše díky naší učitelce českého jazyka paní Evě.

 

Dnes večer hudba, nedílná součást lidského života, nejenže dala nám pozitivní emoce a pěkné dojmy, ale také nás přiblížila k českému jazyku.

© 2009-2024 Czech Prestige - jazyková škola Natálie Gorbaněvské,
jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, s.r.o.